Laddboxar är en god investering för bostadsrättsföreningar - men läs på ordentligt innan

  |  
Lästid: 2 minuter

Allt fler väljer att köpa en laddbar bil vilket innebär att behovet av laddplatser stadigt ökar. Många bostadsrättsföreningar överväger därför att investera i laddboxar, både som en service till de boende och som en värdehöjande investering. Här samlar vi några konkreta tips och råd som lotsar bostadsrättsföreningar mot en långsiktigt hållbar investering.

För en bostadsrättsförening är en investering i laddinfrastruktur för elfordon ett bra sätt att framtidssäkra föreningen genom att göra den mer attraktiv för såväl befintliga som nya medlemmar. Tillgång till laddplatser har även visat sig bidra till att värdet på samtliga bostäder i föreningen höjs, vilket förstås även gynnar medlemmar som i dagsläget inte är i behov av laddbox.

Det första steget för bostadsrättsföreningar som funderar på att investera i laddboxar är att ta reda på hur medlemmarnas laddningsbehov ser ut i dagsläget. Eftersom antalet elbilsägare ökar snabbt är det också en god idé att ta höjd för att behovet av laddplatser sannolikt kommer att öka i samma takt de kommande åren, säger Jonas Wånander, Key Account Manager med fokus på bostadsrättsföreningar på CaCharge.

Jämför totalkostnaden

Nästa steg är att inventera föreningens förutsättningar för att installera laddboxar. Hur ser det ut med tillgången på parkeringsplatser? Och hur många av dem kan utrustas med laddboxar i dagsläget?

− När det blivit dags att jämföra olika leverantörer rekommenderar jag bostadsrättföreningar att se till totalkostnaden för såväl hårdvara som installation och drift. Den leverantör som offererar lägsta pris har sällan en komplett tjänsteleverans som exempelvis inkluderar dynamisk lastbalansering och automatiserad debitering av förbrukad el gentemot de medlemmar som nyttjar laddplatserna. Om styrelsen eller en ekonomisk förvaltare tvingas lägga tid på att administrera detta kan det på sikt utvecklas till en relativt stor kostnad för föreningen, säger Jonas Wånander.

Lastbalansering är avgörande

CaCharge är en svensk helhetsleverantör som bistår bostadsrättföreningar hela vägen från offert till drift och administration av laddinfrastruktur. CaCharge erbjuder dessutom en unik lastbalansering, vilket innebär att många fordon kan laddas utan onödiga effektuttag eller kostsamma uppgraderingar av föreningens elcentral.

− Lastbalanseringen gör helt enkelt att fler fordon kan laddas parallellt. Det är en funktion som på ett effektivt sätt fördelar den tillgängliga elen till samtliga fordon som laddas. Jag rekommenderar bostadsrättföreningar att välja en leverantör som erbjuder en välutvecklad funktionalitet för lastbalansering, det är en fråga som kommer att bli alltmer relevant i takt med att antalet eldrivna fordon ökar. Effektiv lastbalansering minimerar den största kostnaden i dessa sammanhang, vilket är att föreningar kan undvika kostsamma uppgraderingar av elservicen, säger Jonas Wånander.

Boka ett kostnadsfritt platsbesök

Jag eller en kollega kommer till er och tillsammans tittar vi på en smart lösning för era behov. Vi hörs!

Jonas Wånander

KAM
+46 70 663 22 82
Jonas.Wanander@cacharge.com

Dela artikeln:

Några av Våra kunder