Den växande elbilstrenden tuffar på trots orolig omvärld

  |  
Lästid: 2 minuter
Kurt Högnelid, VD CaCharge

Branschorganisationen Power Circle lanserar varje månad aktuell statistik som speglar utvecklingen på den svenska elbilsmarknaden. Enligt statistikdatabasen ELIS stod laddbara bilar i maj 2022 för 7 procent av den samlade svenska personbilsflottan. Samtidigt har andelen elbilar ökat med 55 procent det senaste året. Utvecklingen bekräftar att den ökade elbilsförsäljningen är här för att stanna.

– Statistiken speglar elbilsmarknadens stabila och långsiktiga tillväxt som i relativt liten utsträckning påverkas av konjunkturläget och det oroliga världsläge som råder nu. Det faktum att andelen elbilar det senaste året ökat med 55 procent reflekterar det faktum att elbilarna blivit alltmer prisvärda och att fördelarna för elbilsägare idag är fler än någonsin tidigare, säger Kurt Högnelid, vd på CaCharge.

Laddbart står för drygt hälften av nybilsförsäljningen

I maj 2022 fanns det 349 909 laddbara personbilar i Sverige. Hela 46 procent av de nyregistrerade personbilarna i maj var laddbara. Dessa fordons samlade batterikapacitet uppgår till 8400 MWh, vilket motsvarar energiförbrukningen i drygt fyrahundra villor under ett år. Statistiken bekräftar att elbilar inte är så energikrävande som många tycks tro.

- Utvecklingen fortsätter i den riktning vi förutspått. Nu står de laddbara bilarna för drygt hälften av all personbilsförsäljning, vilket inte förvånar mig. Min erfarenhet är att den absoluta majoriteten av de bilägare som börjar köra elbil snabbt upptäcker fördelarna och bekvämligheten som är associerad med att äga en elbil och därför inte väljer att gå tillbaka till traditionella fossildrivna bilar, säger Kurt Högnelid.  

Laddningsmöjligheter behövs i hela Sverige

Den stora ökningen av elbilar ställer kvar på möjligheten att ladda sin bil. Snabbladdning behövs när man genomför längre resor och behöver ladda på vägen. Men för vardagskörningen är det viktigare att ladda smart än snabbt.

– För att elbilen ska bli tillgänglig för alla så behövs smarta sätt att kunna ladda hemma eller på arbetet. I dagsläget tvekar miljontals svenskar som bor i bostadsrätt eller hyresrätt på att skaffa elbil då de inte kan äga en egen box som villaägaren gör. Detta bromsar efterfrågan på att köra mer hållbart men vi är glada över att kunna erbjuda vår smarta lösning just för detta ändamål, säger Kurt Högnelid.

(Statistik från https://powercircle.org/)

Dela artikeln:

Några av Våra kunder